Een tweedehands tafelvoetbal kopen, 9 punten checklist!

Na vele uren op café zijn je skills eindelijk op peil, je bent echter al heel wat euro’s armer geworden en overweegt om zelf een tweedehands tafelvoetbal te kopen. Een eigen tafel heeft veel voordelen, je wordt er veel sneller beter door en kan dagelijks een aantal schoten en doorspeelpassen oefenen. Bovendien staat je eigen kickertafel garant voor vele uren speelplezier met vrienden.

Heb je voldoende budget, dan koop je natuurlijk best een nieuwe voetbaltafel. Is je budget wat beperkter, dan kan je het best een tweedehands tafelvoetbal kopen die nog in goeie staat is. Maar waarop moet je letten als je een tweedehands tafel koopt? Met deze 9 punten checklist ben je zeker dat je een kwalitatieve tafel aankoopt waar je niet direct herstellingskosten aan hebt.

De checklist voor het kopen van een tweedehands tafelvoetbal

  1. Merk
    Er zijn heel wat merken op de markt, maar wil je kwaliteit, dan kies je voor een houten tafelvoetbal van jupiter. Deze tafels staan in de meeste cafés waardoor je niets steeds moet overschakelen tussen verschillende soorten tafels.
  2. Muntinworp
    jupiter-eurosoccer-tafelvoetbal-muntproeverEr bestaan voetbaltafels met elektronische of mechanische muntinworp, maar voor bij je thuis bestaan er ook goedkopere tafels zonder munt inworp. De balletjes kan je dan achteraan de goal uit een opvang bakje halen. Let ook op, mocht je toch voor de elektronische tafel gaan, dat je zeker een stopcontact in de buurt hebt waar je je tafel gaat plaatsen.
  3. Baren
    Een nieuwe baar voor in je kicker kost €30-40 zorg er dus voor dat de tafel die je aankoopt zeker rechte baren heeft. Als een baar teveel geplooid is geweest, zal deze al snel terug krom staan en uiteindelijk breken. Speel daarom zeker een paar balletje op de tafel zodat je zeker bent dat de baren nog niet “vermoeid” zijn.
    De baren moeten mooi glad en effen zijn, zonder dat de buitenste laag eraf geschilferd is.
  4. Houten poppetjes
    speler-licht-groen-europeaanDe houten poppetjes horen mooie rechte voetjes te hebben, na verloop van tijd verslijten de poppetjes sowieso, maar als je met mooie poppetjes kunt starten ben je al een stap verder. Kijk zeker ook na of er geen poppetjes zijn die barsten vertonen. Deze zullen snel volledig breken.
  5. Houten handvaten
    Ook de handvaten zijn van hout en kunnen barsten vertonen, alle handvaten moeten mooi vast op de baren zitten. Speling kan erop wijzen dat het handvat versleten is, of dat er vijsjes in het handvat loos draaien waardoor het handvat niet meer mooi vast gezet kan worden.
  6. Balletjes
    tafelvoetbal-balVroeger werden er overal kurken ballen gebruikt, deze werden snel zacht en de kurk zal al snel vol met putjes. Tegenwoordig zijn er echter zeer kwalitatieve kunststoffen ballen op de markt. Deze zijn iets gladder, maar eens je ze een even hebt ingespeeld, zijn ze beter dan de kurken variant. De kunststof kickerballetjes gaan ook veel langer mee, waardoor dit zeker een meer waarde is voor je kicker. Meestal zitten er een 11tal balletjes bij de tafelvoetbal, 3 is toch zeker het minimum om snel een balletje vast te hebben voor het volgende spel.
  7. De glasplaat
    De glas plaat hoort vlak te zijn en geen breuken te bevatten. Dit stuk laten vervangen zou een zeer hoge kost zijn.
  8. Veren
    kicker-veerAan de zijkant van de baren zitten veren, deze dempen de schok wanneer je met je bar tegen de kant duwt. Als een voetbaltafel zeer veel gebruikt is verslijten deze veren, ze kunnen dan breken of worden verwrongen waardoor ze minder goed functioneren. Mocht er een veertje kapot zijn is dit niet zo erg, voor €0,50 heb je een nieuwe veer. Per kickerbaar zitten er 2 veren.
  9. Rubbers
    Rond de veer zitten plastieken schijfjes en tussen het schijfje en het houten poppetje zit er een rubber, deze kan uitslijten en zal dan uiteindelijk ook kapot gaan. Per baar zitten twee rubbers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *